Trgovina za topel dom!

Smo specializirano podjetje za prodajo materialov za ogrevanje, hlajenje, vodovod, sončnih sistemov ter toplotnih črpalk

Večplastne cevi Uponor Unipipe za talno ogrevanje in vodovod

Za izdelavo cevnih instalacij so danes v uporabi predvsem večplastne cevi, ki so se na slovenskem trgu pojavile leta 1990. Na začetku je bilo težko prepričati izvajalce, projektante in trgovce, da so večplastne cevi alternativa jeklenim, bakrenim in plastičnim cevem. Z leti se je delež teh cevi povečeval, v zadnjih dveh letih pa smo opazili izjemno velik porast njihove uporabe, na kar je vplivala predvsem visoka cena bakra na svetovnih borzah.

Lastnosti večplastnih cevi:
Združujejo prednosti plastičnih in kovinskih cevi. Večplastna cev UPONOR UNIPIPE je sestavljena iz prekrivno varjene aluminijaste cevi, ki je obložena z notranjo in zunanjo plastjo polietilena. Ta edinstvena tehnologija omogoča konstantno in enakomerno kvaliteto cevi, saj varjenje poteka pri precej nižjih temperaturah kot pri sočelnem varjenju. Prekrivno varjenje omogoča uporabo tanjšega sloja aluminija, vse plasti pa so trajno povezane med seboj s pomočjo vmesne vezne plasti. PE material je ne zamre žen polietilen, obstojen na povišane temperature, izdelan skladno s standardom DIN 16833. Zaradi posebne oblike oktanskih stranskih verig v molekularni strukturi je dosežen podoben učinek, kot če bi bil material zamrežen.

Raztezki in prenos šumov:
Večplastne cevi manjših dimenzij so zgrajene tako, da plast aluminija nevtralizira povratne sile plastičnega materiala ter omogoča lažjo montažo cevi in polaganje brez napora. Večje cevi in cevi v palicah imajo debelejši sloj aluminija, zaradi česar so toge in primerne za dvižne vode. Zaradi trajnega stika plastike in aluminija je toplotni raztezek določen z razteznostnim koeficientom aluminija in je podoben običajni kovinski Al cevi. Ima samo 1/7 raztezka čisto plastične cevi, kar je spet prednost, saj je vgradnja kompenzacijskih točk na splošno nepotrebna.

Cevi UPONOR odlikuje tudi izredna gladkost notranjega plastičnega sloja, s čimer je zelo zmanjšano nalaganje oblog, zaradi zunanjega in notranjega lastičnega sloja pa ne more priti do korozije. Tudi prenos pretočnih šumov in tresljajev je zaradi posebnih lastnosti osnovnega materiala zelo zmanjšan.

Prednosti
Cevi so absolutno difuzijsko tesne in ustrezajo zahtevam standarda DIN 4726 ter so živilsko-higiensko neoporečne. Zaradi nizke hrapavosti k = 0,0004 mm je trenje manjše in padci tlaka nižji. So oblikovno stabilne in izkazujejo zmanjšano povratno silo pri krivljenju. Zaradi visoke upogljivosti lahko cevi dimenzij do 32 krat 3 mm krivimo kar z roko. Toplotna razteznost je podobna tisti pri kovinah, kar omogoča večji razmak med držali cevi, montaža pa je čista in enostavna, brez varjenja, spajkanja, vrezovanja navojev ali kovičenja. Cevi so zaradi obeh plastičnih slojev korozijsko odporne, imajo odlično časovno statično trdnost in so primerne za temperature medija do 95°C. Najvišji trajen obratovalni tlak znaša 10 barov pri Tmax = 70°C. Cevi so lahke in dobavljive v kolutih in palicah v dimenzijah od 14 do 110 mm.

Način proivodnje:
Večplastne cevi UPONOR UNIPIPE po najsodobnejši tehnologiji izdelujejo v Nemčiji, kjer na štirinajstih linijah izdelajo na teden kar 1,8 milijonov metrov cevi. Proizvodnja je računalniško krmiljena, kakovost pa zagotavljajo s stalno kontrolo pred in med izdelavo. Proizvodnjo spremljajo s kamerami, plinskimi detektorji, posebnimi kroglicami za kontrolo dimenzij, spiralnimi testi, meritvami in porušitvenimi testi. V lastnem laboratoriju opravljajo pregled vhodnega materiala, testirajo vzorce na tlak, temperaturo in luščenje, ter izvajajo dolgotrajne visokotemperaturne preizkuse. Cevi kontrolirajo tudi v nevtralnih nemških in mednarodnih preizkusnih inštitutih. Zaradi tega imajo večplastne cevi UPONOR UNIPIPE, ob pravilni uporabi pričakovano najmanjšo življenjsko dobo 50 let.

Vsestranska uporabnost:
Radiatorsko ogrevanje, priklop konvektorjev, talno, stensko ali drugo ploskovno ogrevanje in napeljavo vodovoda lahko izvedemo z istimi cevmi. DVGW certifikat dovoljuje uporabo UPONOR UNIPIPE sistema večplastnih cevi za dobavo pitne vode skladno s standardom DIN 1988 TRWI. S certifikatom je potrjeno tudi, da je material skladen s higienskimi zahtevami opisanimi v priporočilu KTW (uporaba plastike pri pitni vodi). Poleg naštetih lastnosti se takšni sistemi ponašajo še z enostavno in zanesljivo montažo, delo je hitreje opravljeno, objekt pa prej zaključen. In še najpomembnejši podatek, da UPONOR, ob upoštevanju montažnih navodil, daje 10-letno garancijo za svoj celoten sistem cevi in fitingov.